När man delar med sig av recept på godaste fröknäcke

Fröknäckebröd

2,5 dl filmjölk eller youghurt

25 g jäst

50 g mjukt smör

2 msk sirap

1,5 tsk salt

4 dl rågmjöl grovt

3-4 dl vetemjöl

1 dl sesamfrön eller vallmofrön

Smula ner jästen, värm filen/youghurten till 37 grader och rör ut jästen i den. Tillsätt resterande ingredienser men ta bara hälften av fröna och spar resten till senare. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa 30 minuter. Ta upp på bakbord och dela i åtta bitar. Kavla ut mycket tunt på bakplåtspapper, har du lyxen att ha stenskivor i köket kavlar du direkt på dessa och lyfter sedan över till bakplåtspapper. Spraya eller pensla lätt med vatten och stör över resterande frön och ev lite flingsalt, jag tog sesamfrön och strödde även över linfrön, tror att man faktiskt kan göra lite som man tycker och ta det man gillar :) kavla fast i degen. Det blir en tunn kaka på varje plåt.

Grädda i 10 min 200 grader. Förvara torrt.

Smaklig spis! En garanterad vardagsfavorit hemma hos oss och den perfekta gå-bort-presenten!

Foto Marie Elisabeth

Kommentera