Boeuf Bourguignon

Ja här kommer så äntligen mitt recept på ovan nämnda gryta……

Boeuf Bourguignon

800 g högrev som skärs i lagom stora bitar.

Bryn bitarna i smör, salta och peppra, lägg åt sidan.

Bryn 1 gul lök delad i halva månar, 2 vitlöksklyftor i små bitar samt två morötter som du delat i mindre bitar.

Blanda i köttet, tillsätt 2 msk tomatpuré och fräs en kort stund, pudra därefter över 2 msk vetemjöl. Häll på 2-3 dl rött vin samt vatten så att det täcker. Tillsätt 3 msk kalvfond, 1 krm torkad timjan, 2 lagerblad och låt därefter koka upp under omrörning, småputtra tills köttet är riktigt mört ca 1,5 timme.

Under tiden förbereder du garnityret. Dela medelstora gula lökar i ganska små klyftor, klipp 1 pkt bacon i bitar och dela 200 g färska små champinjoner i mindre bitar. Börja med att fräsa baconet, strax innan det är färdigt lägger du i löken och svampen. Låt fräsa en kort stund och vrid sedan ner värmen ordentligt men låt allt ligga kvar. Strax innan grytan ska serveras strör du över garnityret, klipp även över rikligt med färsk timjan, själv föredrar jag citrontimjan då jag tycker den har en mildare smak.

Smaklig spis!

Foto Marie Elisabeth

Kommentera