När man delar med sig av erfarenheter kring renovering av kök och hus

När man delar med sig av erfarenheter kring renovering av kök och hus

För lite drygt ett år sedan blev äntligen vårt nya, underbara kök färdigt. Vi bor i ett gammalt hus och har renoverat köket en gång tidigare, det var i samma veva som vi fick vårt första barn, alltså snart 25 år sedan, inte klokt vad tiden går. Då fungerade köket bra men med i takt med att barnen blev fler (tre) och vi blev äldre kände vi till slut att köket var för litet, även om golvytan var stor fanns det inga arbetsytor. Jag har alltid gillat att laga mat och att baka, det intresset har även gått i arv till två av barnen. Vi funderade länge innan vi till slut bestämde oss för att faktiskt göra om huset igen. Efter första husrenoveringen  då vi isolerade invändigt, riktade upp alla väggar och tak, bytte ut elen, restaurerade element  och värmeledningar, renoverade ett badrum och byggde ett till på ovanvåningen, bytte panna, flyttade källartrappen, byggde altan och lite sådant smått och gott sade vi aldrig mer någonsin att vi ska utsätta oss för detta. Men, men tiden går och som sagt nu är jag jätteglad att vi gjorde den här förändringen och investerade ytterligare i vårt boende.  Fast det har varit ett intensivt, tålamodsprövande och slitsamt år. Men nu är vi supernöjda. Vad har vi gjort nu då?

Vi har tagit ner en vägg mellan kök och det dåvarande vardags/mat-rummet, satt igen en dörr i hallen in till det dåvarande vardags/mat-rummet, målat all panel i taket och alla lister i hela huset vita, renoverat badrummet, renoverat köket, byggt ihop köket med det dåvarande vardags/mat-rummet så att vi fått en öppen planlösning. Vi bytte ut ett fönster mot dubbeldörrar och byggde ut altanen med en terrass i söderläge där går man nu ut även vid matplasten. Vi har kvar dörren ut på den gamla altanen i köket vilket innebär att man nu kan gå runt. Som sagt vi är jättenöjda och längtar till våren när vi ska få inviga vår nya terrass.

Hur gjorde vi då? Eftersom det här var en omfattande ombyggnad så tänkte vi väldigt länge innan vi satte igång. Jag får sträcka lite på mig eftersom det är jag som varit arkitekt, maken och sönerna får sträcka på sig eftersom det är de som byggt. Nåväl, jag tycker det är viktigt att verkligen samla inspiration för att vända och vrida lite på vad man faktiskt vill ha, därefter måste man ju undersöka om det är möjligt med hänsyn till husets planlösning och vilken investering man är beredd att göra. Jag samlade inspiration på nätet, i inredningstidningar, beställde kataloger från olika hustillverkare och så åkte vi omkring på olika visningar föra hämta inspiration.Trivselhus var en oerhört stor inspirationskälla, älskar deras hus och planlösningar…..bilderna kommer från Trivselhus, bilder därifrån kan jag aldrig se mig mätt på, underbara!

kök trivselhus 6048

kök trivselhus 6963

strandnära c015 trivselhus

Strandnära c016 trivselhus

trivselhhus falsterbo

Trivselhus 7704

Vi gjorde en ritning på hela nedervåningen, jag ritade köket i IKEAS ritprogram, finns gratis på deras hemsida. Vi var även hos Kvik och ritade så vi hade två olika alternativ att utgå från. För mig är design, estetik och funktionalitet lika viktigt. Dessutom funderade jag mycket på vilken känsla jag ville ha i det nya köket, jag försökte även föreställa mig hur det skulle bli när det kom folk, när vi bara var två och när vi var hela familjen. Detta för att redan från scratch kunna planera vilken typ av lådor och i viss mån var i köket jag ville göra vad. Det svåraste var att välja bänkskiva, vi köpte vårt kök och våra vitvaror på IKEA, luckorna är släta och vita, de är väldigt prisvärda och hittills är vi nöjda. Vi satsade på en mer gedigen bänkskiva och valde en i svart sten, suverän att baka på. Det var viktigt för mig att ha en stor yta, både för att arbeta vid men även för att kunna duka fram på. Därför gjorde vi en köksö som är 2,5 m lång, det finns sittplatser på kortsidan och på större delen av en av långsidorna.

Bilder på vårt kök  kommer efter veckans städning :)

Kommentarer är stängda.