Spröda kringlor med pärlsocker

Häromdagen fick jag för mig att baka kringlor. En paket med 5 dl grädde blev bortglömd i kylen och jag vill minnas att min mormor brukade göra kringlor på sur grädde. Så sagt och gjort. Jag letade fram det recept jag fick av henne en gång och sedan körde jag på ”en höft” som jag alltid gör både när jag bakar och lagar mat. Det brukar oftast lyckas faktiskt och det gjorde det även denna gång.

Tallrik tillhörande mormors tekopp som jag ärvt

Alltså! De blev så sjukt goda! De bästa söta kringlor jag någonsin gjort faktiskt. Här kommer receptet på en höft ;)

Spröda kringlor med pärlsocker

5 dl sur grädde
200 g smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk hjorthornssalt

Tillsätt vetemjöl tills degen blir lagom lätt att rulla, inte för mycket mjöl, hellre för lite. Ta lite mjöl på händerna och rulla ut degen. Den ska vara något klibbig så att pärlsockret fäster. Gör en ring och doppa i pärlsocker. Grädda i 200 grader tills de ser färdiga ut, skulle tippa på 7-10 minuter…..

Kommentera