När man planerar för helgens gäster

Till helgen ska vi ha gäster igen och jag funderar på att bland annat baka Leilas fantastiska Tortano…..

Foto via Leila.se
Foto via Leila.se
Foto via Leila.se
Foto via Leila.se

Dessa bröd har jag gjort flera gånger och jag tror jag ska göra varianten med mozarella faktiskt…..

Tortano med mozarella och prosciutto
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special
200 g mozarella
200 g prosciutto
1 näve kärnfria oliver
färsk basilika

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  2. Blanda i durumvetemjöl och sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycker du ut all luft.
  5. Skiva mozzarellaosten och varva den över degen tillsammans med prosciutto, oliver och basilikablad.
  6. Pensla yttersta kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs den under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 20–25 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.

Denna kommer jag servera tillsammans med lite olika tapas/antipasto, vad det blir har jag inte tänkt ut ännu. Kanske ska ta hjälp av tjejerna på jobbet. Vi brukar utbyta ideér och recept vid fikabordet. Det är liksom ett av våra favoritsamtalsämnen så att säga……

Hrrmmmm, återstår att fundera på!

Kommentera