När man lyckats med kardemummaknutarna

Häromdagen fick jag ett infall och började baka. Har längtat efter att baka bullar och prova en idé jag fick när jag gjorde saffransbullar. Jag snodde lite från Leila och lite från Roy Fares och så tänkte jag lite själv. Resultatet blev himmelskt goda kardemummaknutar!

Kardemummaknutar_0001 Kardemummaknutar_0003 Kardemummaknutar_0004

Receptet kommer här;

Kardemummaknutar
Fördeg
500
g  
mjölk, (5dl)
50 g  jäst
520 g  vetemjöl, (8,5 dl)

Börja med en fördeg. Värm upp mjölken  till fingervarm och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. med en köksassistent med krok  i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna nedan i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.

Deg
150
g  
smör, rumstempererat
170 g  strösocker, (2,5 dl)
2 g  salt, (2 krm)
320 g  vetemjöl, (5,5 dl)

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma

Blanda ihop fyllningen i en matberedare så den blandar sig ordentligt. Kavla ut degen, ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.  Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan du sätter in dem i ugnen 13-15 minuter.  Direkt när de är klara, de ska vara gyllenbruna, tas de ut och penslas med lika delar ljus sirap och vatten, därefter strör du över strösocker och malen kardemumma.

Lycka till!

Kommentera