Nybakat och middagstips

Dagens middagstips blir Ungsbakad torsk med kantareller, potatismos och balsamicoglaserade morötter.

Foto Marie Elisabeth

Lägg torskfileér i en ugnsfast form, salt och peppra. Fräs kantareller i smör, salta och peppra, strö över mjöl och tillsätt vätska, grädde, mjölk eller grädde+mjölk. Sjud en stund så att allt kokar ihop ordentligt. Häll såsen över fisken och in i ugnen på ca 200 grader tills det fått fin färg och fisken känns färdig.

Skala och dela morötter i önskad form. Stek i olivolja tills morötterna fått lite färg de ska få lite stekyta. Salta och peppra. Tillsätt balsamicocreme och låt allt sjuda ihop, vrid ner värmen och låt stå en liten stund.

Koka potatis, stöt eller pressa, tillsätt smör, mjölk, salt och peppar och vispa luftigt med elvisp eller ballongvisp.

Till efterrätt gjorde jag en Silviakaka trots att det idag är kanelbullens dag, har bullar i frysen men var sugen på något annat.

Foto Marie Elisabeth

Silviakaka

Vispa 2 ägg och 2 dl socker. Tillsätt 1 dl kallt vatten, 2 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Grädda i ugn i 175 grader.

Smält 100 g smör, vispa i 1 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt en äggula och rör kraftigt på svag värme tills smeten tjocknar, får ej koka då skär den sig. Bred på sval kaka och strö över kokos.

I kylen hittade jag min burk med surdeg som jag faktiskt glömt bort. Jag tog fram den och gjorde en bröddeg på receptet av Leilas Levain. Står fortfarande i ugnen och ska svalna men jag hoppas att jag lyckats denna gång. Tycker det är svårt att få till ett riktigt bra surdegsbröd. Förhoppningsvis ger övning färdighet.

Foto Marie Elisabeth

Kan dessutom meddela att kåldolmarna från det här inlägget blev superba! Dock gjorde jag lite annorlunda mot vad det stod i receptet, jag uteslöt riset, brynde kåldolmarna i en gryta, därefter lade jag över dem i en form och ställde in den i ugnen på ca 200 grader. Mot slutet ringlade jag över lite soya och hällde på rikligt med grädde, det blev en jättegod sås till. Vi åt dem med kokt potatis och rårörd lingonsylt, mums :)

Foto Marie Elisabeth

Kommentera