Fiskarhustruns fisksoppa på mitt sätt

Nyårsaftonens hummer blev till hummerfond. Det är inte alltid det blir av att vi tar tillvara på skalen efter skaldjuren men den här gången kokade vi allt en riktigt fin fond. Efter allt kött vi ätit över jul och nyår tyckte jag det var dags för lite fisk och skaldjur. Hittade ett recept på Ica som verkade lovande och det blev galet gott! Jag gjorde dock om det lite eftersom jag ville använda vår egen fond. Jag hade inte heller den löken som var i receptet utan använde vanlig scharlottenlök.

Fiskarhustruns fisksoppa på mitt sätt
3 schalottenlökar
2 msk smör
1 burk hela skalade cocktailtomater från Mutti
5 dl hummerfond
1/2-1 dl dl vitt vin
1 tsk söndersmulad timjan
300-500 g blandad fiskfilé, jag hade laxtärningar och två bitar t torskrygg som jag tärnade upp
250 g räkor med skal
1 pkt frysta blåmusslor, plocka bort eventuellt skägg som är kvar
2 dl grädde av valfritt slag, jag hade matlagningsgrädde och det blev tillräckligt krämigt
rikligt med finhackad dill

Skala lökarna och fräs dem i smöret. Tillsätt fond, vin och timjan. Låt sjuda i ca 15 minuter. Lägg i fisktärningarna och låt sjuda ytterligare fem minuter. Rör inte i soppan utan skaka endast på grytan för att blanda. Häll på grädden och lägg i dillen, lägg därefter ner räkorna och musslorna men koka inte soppan mer, då blir räkorna träiga.


Servera soppan med ett gott bröd och kallt vitt vin eller annan dryck.

Kommentera